Am asistat recent la un scandal destul de serios, pe unul din grupurile de whatsapp din care fac parte reclamantul acuzand un domn din turcia de urmatoarele chestiuni:
- utilajele de proasta calitate, cu o durata de viata scurta, practic fiabilitate precara,
- service scump, piese de schimb la preturi mari,
- neseriozitate,
Paratul, aparat de alti colaboratori, fata de care a dat dovada de:
- amabilitate,
- seriozitate,
- ba chiar a ajutat pe multi care nu au cumparat utilajele de la el,
Concluzii:
- domnul din turcia refuza sa mai ofere asistenta si service utilajelor care nu sunt cumparate de la el. Si pe undeva pe buna dreptate, fiind jignit cu cuvinte obscene, antisemite etc.
Si acum o parere personala, de la mine, ca posesor de utilaje catinet pe care le am de cand am deschis spalatoria de covoare in 2011.
Cand am cumparat primul utilaj, pretul de ~40.000 DE EURO (cu TVA inclus) a fost unul mare, "piperat" iar ulterior cand am vazut tot felul de utilaje turcesti sau grecesti mi s-a parut intradevar ca am facut o investitie extrem de costisitoare, care se amortizeaza in mult mai mult timp. De banii aia cumparai o intreaga linie turceasca, cu utilaje care in poza aratau bine, ba chiar unele dotari mai customizate. Cand concurenta a mers pe astfel de alegeri, si nu unul singur, mi-am zis "asta e... am inceput eu mai scump". Ca sa nu mai zic ca nici piesele de schimb nu sunt ieftine, iar unicul reprezentat in Romania nu este tocmai "bland" cu adaosurile lor, din contra!
Dar, dupa ani de zile, prima concluzie am tras-o cand am fost chemat de o firma concurenta care se desfiinta, pentru a cumpara intreaga lor dotare de utilaje, autoutilitare, spatiu de preluat in chirie, si baza lor de date a clientilor, am gasit niste fiare vechi. Nu exagerez: utilaje in stare deplorabila, care au ruginit in toate incheieturile posibile. Cred ca au inceput sa repare pe ele de le-a "venit acru". Au ajuns la situatia limita in care au decis ca vand totul, activitatea probabil ne mai fiind renatbila. Si asa activitatea este grea, oameni buni greu de gasit etc.
Catinet produce utilaje FULL INOX - asta inseamna ca dupa 14 ani (si numaratoare va continua mult timp de acum inainte) utilajul nu are pic de rugina pe el, decat eventuale pete care se fac de la detergentul care afecteaza intr-o forma INOX-ul. Dar nu este rugina, si nu in strat serios (se curata cu solutii potrivite). Deci fara vopsea (fie ea si in camp electrostatic sau ce tehnici or mai fi) care se decojeste, fara surube ruginite. Desigur, nu toate componentele sunt din inox, de exemplu arcurile de la centrifuga (daca ai ales utilaj cu centrifuga incorporata), dar am folosit totusi termenul de FULL INOX pentru ca tot ce se poate, au pus si pun inox. In decursul celor 14 ani am schimbat la utilaj:
- Rulment centrifuga (si asta pentru ca nu am respectat ca la carte gresajul)
- Rulment, angrenaj intre reductor si perie
- unul dintre cele 4 reductoare (utilajul fiind cu 4 perii)
- banda de cauciuc pe care inainteaza covorul, ca era "linsa" bine si nu mai stateau covoarele fixe la contact cu peria
si cam atat.
Convertizoarele, motoarele, componentele, centrifuga... totul este ca nou as putea zice.
Ba mai mult, am primit mai nou de la Catinet, oferta cu utilaje "refurbished", adica RECONDITIONATE, refacute la standarde de calitate recunoscute deja.
Anul trecut (2014) a fost anul in care am decis sa incerc si o masina de finisat de la ei, cu aspirator. Deci nu doar perie (pentru ca, Catinet produce tot felul de variatii de utilaje, unele si dupa solicitarea clientului, modificari care mai de care mai fanteziste) ci si vacuum. Multa vreme am cochetat cu ideea unui aspirator turcesc care era la mai putin de jumatate din pret. Te gandeai uneori: "cumpar 2 la pretul ala si sigur in total trebuie sa tina cat un catineti", nu? Adica e nasol cand dai 18000 EUR pe o masina de finisat cand o gasesti la 6000-9000 depinde si cat, cum poti negocia. Si furnizori de utilaje turcesti sunt o gramada. Dat fiind experienta pozitiva cu primul utilaj, si cu al 2-lea (ca mai cumparasem de la ei un tren de spalat), am ales sa merg tot pe catinet. Si nu-mi pare rau.
Revin putin la discutia de care ziceam pe grup... in apararea sa, furnizorul turc, care repet, este de treaba, cum s-ar zice... a postat niste imagini cu ceva sentinte, pentru ca se pare ca s-au si judecat, acuzand ca nu i s-au platit niste facturi. Clientul in final sustine ca a inchis spalatoria eu concluzionand ca investitia in anumite utilaje, care se pare ca au fost turcesti, l-au dus la "sapa de lemn", pentru ca sa fim seriosi, sintagma "cat dai, atata face" nu este chiar degeaba. Nu te poti astepta sa deschizi o spalatorie de covoare cu 10.000 de EUR si sa ai utilaje care au motoare Siemens, convertizoare de cea mai buna calitate, componente sau parti de componente de inox iar structura integral inox. Nu-i asa?
O masina Catinet practic este... nu stiu daca exagerez: pentru "totdeauna", chiar daca schimbi seturi de reductoare, motoare rebobinate, banda schimbata, senzori, dar niciodata, NICIODATA nu o sa-ti de-a impresia ca stai langa un morman de fier vechi, care mai bine il pui in roaba si-l duci la fier vechi, si asta dupa ... nu stiu cat... 3 ani?!
De aceea, utilajele catinet nici nu prea le gasesti second, decat daca cineva a clacat din alte motive, ca spalatorie de covoare:
- lipsa de oameni de angajat, cea mai mare problema. Trebuie sa ai rulaj serios sa poti plati oamenii.
- management prost
- tarife disproportionate pe piata locala...
- service indisponibil
Atunci apare cate un utilaj, ratacit dar pe care il poti, cu un service, sa-l aduci la adevar.